Lokál Arcok: Molnár Alexandra interjú

Lokál Arcok sorozatunkban érdekes helyi embereket igyekszünk bemutatni nektek. Ez az érdekesség fakadhat valakinek a munkájából, hobbijából, de olyan arcok is vannak akikről mindenki hallott már a városban mégsem tudjuk a történetüket. Őket igyekszünk majd bemutatni nektek.

Sorozatunk második részében Molnár Alexandrával, komlói motocross versenyzővel beszélgettünk. Szandra sorra nyeri a versenyeket hazánkban, de ő az egyetlen magyar női versenyző, aki indult már a Világbajnokságon is.

sz3

Hogyan, és mikor kerültél kapcsolatba a motocrossal?

2001-ben kaptam az első crossmotoromat, egy kis 50 ccm-es gépet, miután apukám robogója már nem bírta a délutáni gurulgatásokat. Sokáig csak a dávidföldi “vásártéren” motorozgattam, majd a mostani Dirtpark (Komló, Mecsekjánosi) helyén alakítottunk ki egy nyomvonalat, ahol már ugratni is tudtam. Kb. 15 cm-t emelkedtem el a talajtól, de arra az érzésre a mai napig tisztán emlékszem.

2005-ben kerültem kapcsolatba a versenyzéssel, azóta végigjártam a szamárlétrát, és bár az I. osztály kicsit erős nekem, szívesen elindulok velük is a versenyeken.

Szüleid támogattak, jól fogadták, amikor mondtad nekik, hogy egy ilyen veszélyes sportágat választasz?

Ez elég bonyolult volt nálunk. Kezdetben működött, de hamar jöttek a sérülések. 12 voltam, amikor júniusban eltört egy kézközépcsontom, majd novemberben kiugrott a vállam és levált a növekedési porc. Nem volt egy komoly dolog, de műteni kellett. Szerintem itt ijedt meg anya, és azt mondta, hogy akkor ennyi volt. Mivel apával jártunk motorozni, egy ideig titokban működött a dolog, de amikor kiderült, akkor se volt túl nagy cirkusz belőle. Azóta anya is megbarátkozott a dologgal, közeli versenyre ki is jön, amikor van rá lehetősége.

Apa mindig is imádta a sportot, a légkört, de sajnos úgy alakultak a dolgok, hogy mostanában nem tud kijárni velünk.

Mely eredményeidre vagy a legbüszkébb?

Most azt kéne mondanom, hogy a magyar elsőségekre, a VB 24. helyre és az EB 1. helyre, de igazából akkor érzem magam igazán jól, ha jó tempót tudok menni egy-egy versenyen és sikerül fejben összeraknom a pályát. A legjobb érzés, amikor pl. egész nap küzdesz valakivel, és a végén te vagy elől… akkor is, ha ez az utolsó előtti helyért folyó csata volt.

De persze mégis jó érzés, hogy elmondhatom, eddig én vagyok az egyetlen magyar női versenyző, aki versenyzett a Női Motocross Világbajnokságon.

A versenyzés mellett egyetemre is jársz, nehéz összeegyeztetni a kettőt?

Télen egész jó a vizsgaidőszak. Akkor holtszezon van, edzőteremben készülünk főként, így mindenre van idő, minden nyugis. Az őszi, illetve tavaszi szemeszter ZH időszaka szokott érdekes lenni, általában akkor indul be a versenyszezon (tavasz), vagy éppen az a véghajrá (ősz). Ilyenkor tuti, hogy valami ütközni fog valamivel.

Idén egy OKJ-s edzőképzést is elvégzek az egyetem mellett, eddig nem volt gond az időpontokkal, de májusban lesz olyan hétvégém, hogy 4 modulzáró után utazok el versenyre. Ilyenkor kicsit nehéz fejben teljesen ott lenni, de valahogy csak túléljük majd. (nevet)

Milyen motorral versenyzel?

Én nem tartozom azok közé, akik megengedhetik maguknak, hogy új motort vegyenek minden évben- vagy rögtön kettőt. Idén viszont kaptam egy jó ajánlatot a motoromra. Sajnos pont a szezon kezdete előtt, ezért is indultam az elmúlt néhány versenyen kölcsönmotorokkal. Egy Yamaha YZ125-ös motorom volt, és egy ugyanilyenre váltottunk, kisebb módosításokkal. 2005-ös évjárat, hiszen a fiatalabb motorok jóval drágábbak.

Ez a 125ccm, 2 ütem úgy gondolom pont az én méretem. Mentem már jóval erősebb motorokkal, nagyon élvezetes, de egy komolyabb versenyhelyzetben igen nehéz megfogni egy ilyen gépet. Múlt hétvégén tapasztaltam is, hogy nem mindig te irányítod a motort. Ez már nem a “csak ülni kell és húzni a gázt” kategória. (nevet)

sz1

Ki volt rád a legnagyobb hatással, van példaképed?

10 éve vagyok úgy igazából benne a sűrűjében, rengeteg pozitív és negatív példát láttam már, minden tekintetben. Pozitív hatással mindenképp azok az emberek vannak rám, akik odaállnak és segítenek feszegetni a határaimat.

Szeretem, amikor valaki legalább annyira komolyan veszi ezt a sportot, mint én. Akik támogatnak, futkosnak a pálya szélén egész nap, csak hogy én a lehető legjobb körülmények között tudjak versenyezni. Akiknek van egy-egy jó szavuk futam után. Ők már inkább Barátok, mint szponzorok. Imádom őket.

Persze van negatív példa is, de én próbálom kerülni ezeket az embereket.

Ha mindenképp kéne egy nevet mondanom, akkor Livia Lancelotot emelném ki. Ha egyszer úgy fogok motorozni, mint Ő, na akkor teljes mértékben elégedett leszek magammal!

Hol tudsz gyakorolni, miből áll a felkészülés?

Alapvetően két nagy egységből áll. (Bár én háromra bontanám.) A fizikai felkészülés (leginkább erő, állóképesség, hajlékonyság, egyensúly, stb. fejlesztés) és a motoros edzések (technika, gyorsaság, állóképesség fejlesztése). Télen többnyire konditermi edzéseket végzek, sportágspecifikus gyakorlatokkal, bizonyos izomcsoportok is kiemelt szerepet kapnak itt.

A motoros edzések száma nálam sajnos igen alacsony. Heti egyszer tudok motorra ülni, annak már örülök. Viszont ez édes kevés abban a mezőnyben, ahol én versenyzem.

A kevés edzés ellenére próbálok az időszaknak megfelelően készülni, technikai részeket komolyabban venni, a rossz beidegződéseket kijavítani, majd ez után van csak értelme a hosszabb futamoknak, az állóképesség javításának. Ez egy folyamat, okosan kell csinálni, és akkor talán ebből a kevés edzésből is ki lehet hozni valamit.

Mondtam, hogy én három csoportra bontanám a felkészüléseket. Szerintem a legfontosabb a pszichikai felkészülés. Ha nem tudod összerakni, hogy mikor mit kell csinálni a motoron, akkor lehetsz akármilyen jó versenyző, szét fogsz esni.

Hogyan látod sok lány űzi a motocrosst hazánkban?

Úgy gondolom igen, sokan vagyunk, csak még a legtöbben nem merik bevállalni a versenyzést. Idén két sorozatban, a Magyar Országos Női Bajnokságban és az MxMania Nemzetközi Női Kupában is van lehetőség versenyzésre. Sőt, a Dél-Dunántúlon is rendeznek női futamokat.

Összesen kb. 15 motocross versenyen van lehetősége elindulni a magyar lányoknak idén itthon. Úgy gondolom egész jól sikerült a versenynaptár, jó pályákat kaptunk. Van egy-két nehezebb is, homokos és kemény talajú pályák egyaránt, az ország minden részén elszórva.

Van egy-két lány, aki szerintem nagyon jó versenyző lehet. Próbálok segíteni nekik, talán én örülnék a legjobban, ha néhány év múlva a fejemre nőnének és nemzetközi szinten is eredményesek lennének.

Ha bárki szeretne belevágni ebbe a remek sportba, én csak ajánlani tudom! Keressetek bátran, segítek, ahol tudok!

Egy ilyen technikai sporthoz anyagi forrásokra is szükség van, kik támogatnak?

Legnagyobb támogatóm apukám volt, amíg bírta anyagilag. Ő szó szerint mindent beletett ebbe a sportba, és itt nem csak az anyagiakról van szó. Lehet valaki kőgazdag, ha pszichésen nincs ott, akkor megbukik a dolog. Én mindig nyugodt körülmények között tudtam odaállni a rajthoz, és szerintem ez a legfontosabb.

2010 óta vagyok a MAMI Team Fehér csapat tagja. Szerintem ez a legjobb csapat az országban. Ők szervizelik a motort, intézik az alkatrészeket, kenőanyagokat, szinte minden ilyen dolgot. Nagyon örülök, hogy náluk versenyezhetek!
Magyari Zsolti néhány éve segít eljutni edzésekre és versenyekre. Talán most neki van a legnehezebb dolga, hiszen el kell viselnie minden hülyeségemet, akkor is, ha rossz napom van.

Szokol Gábor már a junior éveim óta segít nekem, úgy gondolom saját lehetőségeit bőven túlteljesítve. Talán mondhatom rá, hogy a menedzserem, hiszen mindenben segít. A www.molnaralexandra.com is hozzá köthető, és ha minden igaz, néhány hét múlva már az új design-nal elérhető is lesz az oldalam!

A Mágocs Katlan Motocross pálya és a Dirtpark (Komló, Mecsekjánosi) biztosítja, hogy a legjobb pályákon edzhessek.

Idén nagy örömömre egy új támogatóval bővült a csapat a Pécsi Sör által. Nagyon jó kis csapat, a rövid ismerettség ellenére is a maximumot hozták ki eddig mindenből! Remélem hosszú távon együtt tudunk majd működni.

Talán őket tudnám kiemelni, sajnálom, ha kihagytam valakit, nem feledkeztem el róluk, csak olyan hosszú a lista. Ők azok az emberek, akik tartják bennem a lelket, és a nehéz napokon is emlékeztetnek, hogy miért éri meg csinálni ezt az egészet.

sz4

Most készülsz valamilyen versenyre, mik a jövőbeli terveid?

Szívesen versenyeznék a Világbajnokságon, illetve az Európa Bajnokságon, ami idén csak egy fordulós. Május 22.-én rendezik Lengyelországban. Sajnos ezek csak tervek, vagyis egyelőre álmok, de egy komolyabb támogatóval úgy gondolom elérhető cél az indulás.

Mindenképp ott leszek az MxMania Nemzetközi Női Kupa fordulóin, és a Magyar Női Bajnokság néhány versenyén is. Örülnék, ha a Bajnokságot is végig tudnám csinálni, de jelenleg ezek a versenyek elérhetőek számomra.
Néhány Dél- Dunántúli verseny van még tervben, ahol a fiúk között indulok.

Remélem a lehető legtöbb futamon el tudok indulni, elkerülnek a technikai problémák és a sérülések. Ha ez így mind összejön, akkor mondhatom, hogy egy igazán jó évünk van!

Szeretném még egyszer megköszönni támogatóimnak:
Pécsi Sör, Pécsi Ralder
MAMI Team Fehér
Magyari Zsolt
Szokol Gábor
Katlan Motocross Pálya, Mágocs
Dirtpark

Köszönjük az interjút, és sok sikert kívánunk a továbbiakban is!

Szólj hozzá!

További cikkeink...