Tudjátok, hogy Dávidföld miért Dávidföld? Mi most megmondjuk!

IMG_4591

Komló városrész neveinek eredetét viszonylag könnyen megfejthetjük. Szilvás, Gesztenyés, Körtvélyes, stb. a területekre legjellemzőbb, leginkább elterjedt növényekről kapták a nevüket. Egy városrész lóg ki a sorból: Dávidföld. Jó igazából kettő, mert ott van Újtelep is, viszont annak neve magától értetődő.

Szóval Dávidföld miért Dávidföld? Kiss József helytörténeti kutatásainak hála mi is megtudhatjuk. A kérdés megválaszolásához egészen a török időkig kell visszamennünk. Egy helyi monda szerint élt Szopokon (ma Mecsekfalu) egy Dávid nevű család, akik a török fosztogatások elől a Komló melletti lankás domboldalra költöztek.

A családnak egyetlen gyermeke volt. Egy fiú, akit az apja kérésére Dávidnak kereszteltek, így ő kétszeresen is Dávid, azaz Dávid Dávid lett. Miután Dávid felnőtt, ott hagyta a családját és beállt Vak Bottyán kuruc seregébe. Múltak az évek és a szülők csak remélhették, hogy gyermekük valaha épségben hazatér. Dávid édesanyja betegeskedni kezdett, majd hamarosan meg is halt. Ezután a magára maradt apának szomorúságban teltek a napjai. Egy halvány reménysugár tartotta csak benne a lelket, hogy talán egyszer mégis hazatér a fia, és akkor majd minden jóra fordul. “Gazdája lesz a Dávidok földjének.”

1711 egy borongós őszi napjáig kellett várnia az apának, amikor is patkódobogást hallott a távolból, majd nem sokkal később meglátta fiát és még két kuruc katonát. Egymás viszontlátásától meghatva, könnyezve borultak egymás nyakába. Dávid kérdezett az édesanyja felöl is. Amint megtudta a szomorú hírt keserves zokogásban tört ki. Miután elsiratta anyját és elmesélt mindent apjának Dávid úgy döntött, hogy itt marad két barátjával, Kiss Jankóval és Panta Palkóval. Felújították a pusztuló félben lévő tanyát. “Híre is ment Komlón a megújult tanyának, a szépen megművelt Dávidföldnek.”

Az örömöt sajnos nem sokkal később szomorúság váltotta fel. Meghalt Dávid apja is. Ezután a három barát már nyomasztónak érezte a világtól távol eső, magányos életet. Így jött az ötlet, hogy nézzenek körül a túloldali dombok között megbújó falucskában Komlón. Így is tett a három fiú. Mindegyikük talált is magának feleséget. Hármas esküvőjük volt Komlón. Dávid visszaköltözött feleségével a maga tanyájára, amit akkor már mindenki Dávidföldnek emlegetett. Két barátjával továbbra is jóban maradt, gyakran látogatták meg egymást.

A Dávid család utódjai szétszóródtak, de a városrészünk nevében ma is tovább él emlékük.

Köszönet az infókért a komlói Helytörténeti Múzeumnak.

/forrás: Kiss József– Komló Kincseiből/

/címlapkép: Schell Bence/

Szólj hozzá!

További cikkeink...